Budowa: Dom letniskowy w górach

lapsze budowa 20171122 (9)

2014: Koncepcja, projekt budowlany.
2015: Uzyskanie pozwolenia na budowę.
2017: Rozpoczęcie budowy.

Budowa budynku mieszkalnego jednorodzinnego, wolnostojącego w technologii drewnianych z bali o przekroju prostokątnym.
Działka położona jest na południowo – wschodnim stoku stromego wzniesienia na rzędnej 801,8 m npm (różnica wysokości wzdłuż kier. płn.-płd.: 5 m; różnica wysokości dla samego proj. domu ok. 2 m na 7,5 m długości budynku).

Budynek ze względu na spadek terenu posadowiony na fundamencie żelbetowym w celu wyrównania poziomów na zboczu stoku. Na działce zaprojektowana został także niezbędna infrastruktura: WLZ, przyłącze do studni wierconej do poboru wody na cele bytowe, przyłącze i zbiornik bezodpływowy na ścieki (ze względu na brak możliwości podłączenia się do sieci gminnych) oraz utwardzony dojazd wraz z miejscem postojowym oraz schody terenowe do budynku.

Budynek przeznaczony dla 2 os. Budynek wolnostojący z poddaszem użytkowym oraz podwyższonym fundamentem – przyziemiem. Fundament otwarty od strony południowej tworzy dwie równoległe ściany, na których opiera się parter budynku; od strony północnej (przystokowej) fundament zamknięty w formie skrzyni i otwarty od strony południowej (w stosunku 1/3 do 2/3).

Parter domu podzielony jest funkcyjnie na główną część dzienną: salon, spełniający także funkcję jadalni, i kuchnia oraz część komunikacyjna: mały przedpokój, klatka schodowa i pom. wc. Z salonu wyjście na tarasy zewnętrzne dostępne z poz. terenu od strony przystokowej – z możliwością obejścia domu w około na poziomie parteru. Na poddaszu znajduje się sypialnia z wyjściem, na dostępny tylko z niej, balkon; łazienka oraz pom. schowka, które pełni także funkcję pom. na urządzenia techniczne budynku.

Budynek ma formę prostokąta i jest kryty dachem 2-spadowym o kącie 35 st. N Na poziomie parteru, na zewnątrz budynku znajduje się taras pozwalający na obejście bryły budynku w około. Na poddaszu balkon od strony południowej. Połacie dachu wychodzące poza obrys domu tworzą okap. Aby umożliwić funkcjonalne i łatwe dojście do budynku projektuje się schody terenowe z kamienia naturalnego. Poziomy wyrównuje się tworząc nasypy o łagodnym spadku nawiązujące do ukształtowania terenu zbocza. Nasypy do zagospodarowania i nasadzeń roślinności. Od strony przystokowej (północnej) nasyp projektowany ma na celu ochronę budynku przed niekontrolowanym spływem wód opadowych ze stoku powyżej i kierowanie ich na boki budynku.

Budynek poprzez swoją nieskomplikowaną i nie prostą bryłę w kształcie i skali nawiązuje do budynków tradycyjnych występujących w okolicy.

 

jedna z pierwszych wizualizacji projektu

jedna z pierwszych wizualizacji projektu

Powierzchnia zabudowy: 45 m2
Wymiary (szer. x dł.): 6 x 7,5 m
Kąt nachylenia dachu: 35˚ (70%)
Kubatura budynku brutto: 350,25 m3
Wysokość do kalenicy (min/max): 7,36 / 9,42 m
Poz. ±0,00 budynku: 702,75 m npm (poz. gruntu -2,65)
Pow. użytkowa: 64.50 m2
Pow. netto: 71.05 m2
Pow. elementów zewnętrznych: 41.00 m2

projekt budowlany domu drewnianego w górach

projekt budowlany domu drewnianego w górach

 

Poniższe materiały dzięki uprzejmości firmy Drewnex

DREWNEX  Domy Drewniane
34-745 Spytkowice na Podhalu Spytkowice 284B

www.drewnex.biz

drewnex lapsze 3

drewnex lapsze 1

drewnex lapsze 2

 

 

 

Zdjęcia z budowy

Dzięki uprzejmości inwestora i kierownika budowy.

Listopad – grudzień 2017

 

idealny timing, po kryciu dachu spadł pierwszy śnieg

widok z zamontowanymi oknami

lapsze budowa 20171110 (6)

krycie dachu

 

krycie dachu

malowanie ścian

Październik 2017

 

widok z pokoju na poddaszu, w oddali Tatry

widok z pokoju na poddaszu, w oddali Tatry

widok na elewacje południową, widoczna konstrukcja żelbetowa wynikająca ze spadku stoku

widok na elewacje południową, widoczna konstrukcja żelbetowa wynikająca ze spadku stoku

elewacja wschodnia, wejście do domu

elewacja wschodnia, wejście do domu

otwór na okno w salonie, na ścianie zachodniej

otwór na okno w salonie, na ścianie zachodniej

elewacja wschodnia, na tarasie zadowolony Inwestor (:

elewacja wschodnia, na tarasie zadowolony Inwestor (:

lapsze budowa 20171105 (6)

lapsze budowa 20171105 (2)

Wrzesień 2017

 

lapsze budowa 20170918 (8)_tonemapped

lapsze budowa 20170918 (11)_tonemapped

lapsze budowa 20170918 (10)_tonemapped

lapsze budowa 20170918 (12)_tonemapped

lapsze budowa 20170918 (1)_tonemapped

lapsze budowa 20170918 (5)_tonemapped

lapsze budowa 20170918 (4)_tonemapped

wykonanie wykopu na fundament, ciągnik w oddali stoi wzdłuż spadku stoku i widać przewyższenie

wykonanie wykopu na fundament, ciągnik w oddali stoi wzdłuż spadku stoku i widać przewyższenie